perjantai 18. toukokuuta 2018

Keskiaikanostalgiaa

Eräänä sumuisena iltana pertsamaratonin ehtoopuolella katselin viininpunaista Nostalgia-kerää ja näin valon. Tiättekö silleen ku John Belushi Blues Brothersissa, kun James Brown -pappi kysyy Jake Bluesilta "Do you see the light?" Jos on belushinmentävä aukko populäärimusiikin historiantiedoissa, niin apu löytyy kätevästi tästä:


Kyseinen valo oli keskiaika. Tästä langasta tulee isona ehdottomasti keskiaikaiset sukat. Googlailin aikani ja totesin, että keskiajalta säilyneet aidot neuleet ovat A1) suht yksinkertaisia ja robusteja tai sitten A2) erittäin monimutkaisia kuvioita sisältäviä kirjoneuleita ja että B) wannabe- "keskiaikaiset" neuleet sisältävät pääosin palmikkoja (lähinnä kelttiläisiä tai kelttiläisiksi miellettäviä kuvioita).


Tässä se on. Suunnitelma.
 Bee-vaihtoehdonhan hylkäsin heti kättelyssä, koska apupuikko. Apupuikko on saatanasta (enkä ole jaksanut harjoitella palmikoiden tekemistä ilman apupuikkoa). Vaihtoehto A1 sen sijaan puhutteli.

Nostalgia-langan väri muodostuu erivärisistä säikeistä, joista hätäisellä vilkaisulla erotin ainakin viininpunaisen, punaisen, oranssin tai terrakotan ja vihreän. Kolme eriväristä lankaa oli ajatuksena, joten valitsin lisäväreiksi oranssin ja tummanvihreän. Kombinaatio näytti kuitenkin ylen tunkkaiselta, joten korvasin oranssin sinapinkeltaisella. Johan alkoi näyttää keskiaikaiselta!

Koska oon totaalisen kyvytön seuraamaan mitään valmiita ohjeita, niin kasasin idean helpoista mutta näyttävistä palikoista: resorin alkuun ja loppuun latvialaista vaakapalmikkoa, resori kahdella värillä koristejoustinneuleesta, yksiväriseen osaan kierrepalmikkojoustinta reunoille (sitä samaa jota on pörröresorisukissakin) ja niiden väliin harvennettua helmineuletta. Jälkimmäisen idean takana oli ajatus, että pinnasta tulee elävämpi. Ja siitähän tuli. Melko rouhea, sanoisinko. Nilkkaan kaksivärinen pystyraidoitus ja jalkaterään lisää kierrepalmikkojoustinta (Hei ihan oikeesti, onko tällä joku oikeakin nimi? Kierrepalmikkojoustin on kolme kilometriä pitkä sanahirviö, jota joudun käyttämään paremman puutteessa..)

Suunnittelin yksivärisen osan silmukat silleen, että jotain jännää tapahtuu vain joka toisessa, parillisessa kerroksessa ja parittomalla saa levätä ja painella pelkkää oikeeta.

Aika rumathan näistä sitten loppuviimein tuli, mutta toisaalta keskiaikakin oli suht ruma aikakausi nykymittapuun mukaan: oli ruttoa ja paisetta, likaisia ihmisiä ja suuhun mätäneviä hampaita. Mestauslavoja ja jalkapuita. Perheväkivaltaa, seksuaalista ahdistelua ja maantierosvoja. Lapsimorsiamia, keuhkotautia ja lapsivesikuumetta. Syöpäläisiä ja taikauskoa. Kirkollisia katumusharjoituksia, itsensäruoskimista ja pedofiilejä luostareissaan.

Että siihen suhteutettuna nää sukat on ihan ookoo.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti