sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Pörröresorisukat luuppaamalla



Kuva 1. Viimeistelty ja valmis!
No nyt tuli tylsä otsikko. Sori. Tsemppaan sitten seuraavassa postauksessa.

Omasta mielestäni kahden sukan luuppaustekniikka on maailman paras ja yksinkertaisin, enkä voi millään käsittää, että joku haluaa ehdoin tahdoin kutoa sukkapuikoilla, jotka koen painajaismaisiksi. Niinpä ajattelin tehdä yksinkertaiset luuppausohjeet, että koko maailma siirtyisi pyöröihin ja unohtaisi ne kamalat putoilevat ja katoilevat sukkapuikot. No, eihän tää nyt ihan niin mennyt. Kirjoittaessani ohjeita auki huomasin aika pian, että ei tämä nyt sitten loppujen lopuksi niin kauhean yksinkertaista olekaan. Varsinkaan jos ei halua aloitussaumaa sukan taakse.

Luuppaamisen edut ovat kuitenkin niin valtavat sukkapuikkoihin verrattuna, että ainakaan omalla kohdalla paluuta viiteen puikkoon ei ole:
  1. Sukkaan tulee vain kaksi saumaa, mikä helpottaa pinta- ja kirjoneuleita tehdessä paljon. Myös lopputulos on helpommin siistimpi, kun sukan etu- ja takaosan keskeltä puuttuu ne venyneet silmukat.
  2. Kun neuloo kahta sukkaa yhtä aikaa täsmälleen samanlaisilla puikoilla, on käsiala samanlainen molemmissa sukissa. 
  3. Molemmat sukat valmistuvat yhtä aikaa eli ei ole pelkoa parittomien sukkien syndroomasta.
  4. Silmukat eivät karkaile puikoilta eivätkä puikot putoa neuleesta, kun siinä on vain yksi "avonainen" kohta kerrallaan.
  5. Silmukkalaskuri pysyy paikoillaan työssä huolimatta sen tiukkuudesta. Voin siis käyttää kyseisille puikoille väärän kokoista laskuria huoletta.
 Jotta tämä ei menisi ihan törkeäksi hehkuttamiseksi, niin niitä huonoja puoliakin löytyy:
  1. Sukat tuntuvat välillä valmistuvan toooodella hitaasti, varsinkin ne pitkävartiset fingeringillä neulotut. Yhtä kerrallaan neuloessa sentään on jonkinlainen etappi siinä puolessa välissä.
  2. Silmukoiden siirtäminen puikolta toiselle on monimutkaisempaa kuin sukkapuikoilla.
  3. Sukkien ja lapasten neuleohjeet on useimmiten tehty viidelle puikoille, joten niitä joutuu hiukan säätämään, varsinkin tällä mun tyylillä jossa sauma en sivulla eikä takana. Pitsi- ja kuvioneuleissa esim. joutuu usein aloittamaan eri kohdasta kuin ohjeissa, koska puikkojen vaihtumiskohta on eri paikassa neuletta.
  4. Kirjoneuleessa lankojen kiertyminen toisiinsa on ongelma, ellei ole oppinut paria näppärää konstia ongelman välttämiseksi: lepäävän kerän säilyttäminen sukan/lapasen sisällä ja neuloessa päättely. 
  5. Puikoissa on eroja! Jos yrität ekaa kertaa luuppausta huonoilla puikoilla niin into kyllä loppuu aika pian. Itseäni ärsyttää eniten puikot, joissa silmukat pykii vaijerin ja puikon  vaihtumiskohdassa. Toinen tärkeä seikka on vaijerin laatu: sen pitää olla jäykähkö ja pitää muotonsa: veltot ja ryppyiset vaijerit ovat kauhistus!

Viimeksi kun jouduin aloittamaan yhdet sukat viidellä, niin käsiala oli karmeaa ja ryömin pitkin tallinnanlaivan lattioita karkailevien puikkojen perässä. Ikinä en enää lähde reissuun, edes Tallinnaan, ilman pyöröpuikkoneuletta!

 Lankana käytin Sockin Twilight-väristä sukkalankaa ja Novitan valkoista Pilveä. Ihastuin tuohon twilight-väriin niin, että jätin sukat itselleni.

Joustimen lainasin Isukille -sukkien resorista. En tiedä kyseisen neulemallin oikeaa nimeä, mutta se näyttää kierteiseltä palmikolta.

Jatkoin kyseistä joustinta etu- ja takapuikon reunimmaisissa palmikoissa läpi koko varren ja jalkaterässä myös sukan etuosassa, joten sukat istuvat jalkaan tosi hyvin. Puhun etu- ja takapuikoista, koska luuppaamalla puikkoja on käytännössä ikään kuin kaksi (katso kuva 3 ja kaavio 3). Neulon muutaman ekaa kierrosta vain yhtä sukkaa kerralla ja yhdistän ne samoille pyöröille, kun alun pahimmasta puikko-lanka-sekasotkusta on päästy.

~ o ~

LUUPPAUSOHJE KAHDELLE PÖRRÖKIERREPALMIKKOJOUSTINSUKALLE

(Varsinainen yhdyssanapainajainen, olkaa hyvä!)


Kuva 2. Sivulta.

Puikot: 3,5mm/100-120cm pyöröpuikot sekä aloitukseen toiset 3,5mm puikot (joko pyörö- tai sukkapuikot).
Lanka: Novita Pilvi Valkoinen ja Socki Twilight

Luo valkoisella Pilvi-langalla 60s per sukka ja aloita kumpikin sukka omilla puikoillaan.

Aloitussauma tulee kummassakin sukassa sisäsyrjälle, joten sukat neulotaan eri tavalla. Ei varsinaisesti peilikuvina vaan oikeastaan L- ja D-isomeereina (pardon my chemistry..)

Neulo 7. krsta sileää.

8. krs: Vaihda lankaa Sockiin ja neulo kerros oikeaa. Yhdistä samalla sukat samoille pyöröpuikoille. Jatkossa etummaisella puikolla on vasemman sukan takaosa ja oikean sukan etuosa ja takapuikolla päinvastoin (katso kuva 3.). Molempien sukkien aloituslangan pitäisi roikkua etummaisella puikolla sukan oikealla puolella, mikä valitettavasti näkyy kuvassa vähän huonosti, koska kuvassa vasemmanpuoleisen sukan (ts. oikea sukka) lanka on taittunut sukan alle. Huomaa myös silmukkamerkin ja kerroslaskurin käyttö! Käytän silmukkamerkkiä puikkojen vaihtumiskohdassa, koska se estää sivusaumaa vaeltamasta: takimmaisen sukan silmukkamäärät pysyvät oikeina koko ajan. Kerroslaskuri ajaa saman asian puikkojen toisessa päässä.


Kuva 3. Kaksi sukkaa samoilla pyöröpuikoilla.

9. - 28. krs: aloita joustinneule mallikaavion 1 mukaisesti ja neulo sitä yhteensä 20 kerrosta.

29. - 69. krs: vaihda mallikaavioon 2 ja neulo sitä n. 40 kerrosta.








70. krs: tee ristiinvahvistetut* kantalaput 30 s x 26 krs. / kavennukset 10 - 10 - 10 / nostot 13 + 13 seuraavanlaisessa järjestyksessä: neulo etummaisella puikolla ensin vasemman sukan kantalappu loppuun saakka, poimi 13 silmukkaa kantalapun reunasta ja siirry oikeaan sukkaan, josta neulot etuosan 30 silmukkaa (huom, kierrepalmikko jatkuu edelleen!). Vaihda takimmaiselle puikolle, neulo oikean sukan kantapää kuten yllä on kuvattu, poimi 13 silmukkaa kantalapun reunasta ja siirry vasemman sukan etuosaan (jossa siis se kierrepalmikko kulkee edelleen).

* Ristiinvahvistettu tarkoittaa, että joka toisessa oikeassa kerroksessa nostat parilliset ja joka toisessa parittomat silmukat. Mikä väistämättä aiheuttaa sen, että joka toiselle riville tulee kaksi samanlaista silmukkaa alkuun ja loppuun (alussa kaksi nostoa ja lopussa kaksi oikeaa). Se ei haittaa, voit aivan hyvin neuloa/nostaa kaksi peräjälkeen, se ei näy lopputuloksessa mitenkään.


Kaavio 1.



71. krs: Etummainen puikko: poimi vasemman sukan kantapään 13 silmukkaa ja neulo sukan takaosa loppuun (edellisessä kerroksessa nostetut silmukat kiertäen** oikein). Neulo oikeanpuoleisen sukan etuosa. Takimmainen puikko: poimi oikeanpuoleisen sukan kantapään 13 silmukkaa ja neulo sukan takaosa loppuun (edellisessä kerroksessa nostetut silmukat kiertäen oikein). Neulo vasemman sukan etuosa loppuun.


** Kiertäen neulominen tarkoittaa, että neulot silmukan sen takareunasta.






72. - 86. krs: Neulo pohjalla oikeaa ja päällä kaavion 2 mukaista neuletta. Aloita kiilakavennukset. Kavenna yhteenä 14 silmukkaa niin, että sukan pohjaan jää 22 silmukkaa. Ne tehdään joka toisella puikolla siten, että parillisissa kerroksissa kavennetaan puikon viimeinen silmukka ja parittomissa puikon ensimmäinen (yht. 14 kerrosta siis).


Kaavio 2.







 Jalkaterän pituus koossa 39 vaatii noin 50 kerrosta eli kärkikavennukset aloitetaan kerroksella 120. Kerroksilla 118-119 tasaa silmukat puikoille siten, että kummankin sukan etu- ja takapuikolla on 26 silmukkaa. Silmukat siirretään seuraavasti (kaavio 3):


Kaavio 3. Silmukoiden tasaus puikoille.
 Krs. 118: Neulo vasemman sukan takapuoli kokonaan. Neulo oikeanpuoleisen sukan 2 ensimmäistä silmukkaa apupuikoille tai esim. hakaneulaan ja 26 silmukkaa puikolle. Siirrä viimeiset 2 silmukkaa sukan takapuolelle siirtämällä vaijerin luupin paikkaa. Neulo takimmaisella puikolla siirretyt 2 silmukkaa sekä puikolla olevat 22 silmukkaa ja vielä apupuikolla odottavat 2 silmukkaa, eli puikolla on nyt 26 silmukkaa. Neulo takapuikon toisen sukan 2 ensimmäistä silmukkaa apupuikolle, neulo puikolla olevat 26 silmukkaa ja siirrä viimeiset 2 silmukkaa etummaiselle puikolle. 

Krs. 119: Neulo takapuikolta siirretyt 2 silmukkaa plus puikolla olevat 22 silmukkaa sekä vielä apupuikolla olevat 2 silmukkaa. Nyt kaikilla puikoilla on 26 silmukkaa, joten neulo kerros loppuun saakkaa oikeaa.



Tee leveä nauhakavennus joka toisessa kerroksessa eli neulo sukan ensimmäinen ja viimeinen silmukka oikein, yhdistä sukan toinen ja kolmas kerros ylivetokavennuksella ja kolmanneksi viimeinen ja toiseksi viimeinen neulomalla oikein yhteen. Kun puikolla on enää 12 silmukkaa, kavenna joka kerroksessa. Kun puikolla on enää 4. silmukkaa per puoli, päättele sukka. Paaaaljon helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin sukkapuikoilla neulominen. Eiku? :D


Kuva 4. Sukat edestä.
 ©Ria Kuokkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti